Zero waste – nová cesta

Doslovný překlad spojení ZERO WASTE znamená „nulový odpad“ nebo také „nulové plýtvání“ a z toho je zřejmé, že se nejedná o jednorázovou akci, ale o postupný proces přizpůsobení či úplné změny životního stylu. V současné době jsou odpady velmi aktuálním tématem. Myslím si, že snad každý, kdo má přístup na internet, už viděl videa, kdy se ve vlnách místo mořských řas převalují tuny odpadků, záběry na zvířata trýzněná plastovými brčky nebo pláže zcela pokryté odpadky.

Nejen tyto záběry, ale i odborné studie upozorňují na nutnost omezení produkce odpadů. Nejdůležitější je tvorbě odpadu přecházet, spíše než řešit jeho odstranění. Je to však možné? Je možné se stát ze dne na den osobou, domácností či společností, která neprodukuje žádný odpad? Jedno je jisté, jen málokdo to dokáže ze dne na den. Ale je velké množství nejen samotných lidí či skupinek lidí, ale i společností, které postupně pracují na omezení tvorby odpadu. Například u nás ve Woodenphotoblock se snažíme při zasílání balíků minimalizovat potřebu plastových obalových materiálů a vyhledávat co nejekologičtější a nejefektivnější způsoby balení.

Pojďme si tedy říct, co můžeme udělat my sami doma? Jak můžeme začít. Je jasné, že pokud vás omezování odpadu neoslovilo, tak s ním nezačnete ani s celou řadou nápadů a rad, ale pokud jste tomuto tématu nakloněni, mám několik bodů, které mohou sloužit jako inspirace:

Pořiďte si láhev na vodu, omezte kupování PET láhví

Na trhu už je k dostání velká řada lahví na nápoje, ať už plastových, nerezových nebo skleněných.

 

Kompostujte

Ne vždy je jednoduché zřídit si doma kompost, zvlášť když bydlíte v bytě. V současné době jsou ale na trhu k dostání i malé mobilní komposty do bytů, města mají speciální popelnice na bioodpad a když žijete na vesnici, tak není nic jednoduššího než si takový kompost umístit v rohu své zahrady. Rozbor odpadu, který si nechala jedna obec na Slovensku vypracovat ukázal, že v popelnicích je více jak třetina bio odpadu. Zbytečné. V této obci začali ještě více kompostování podporovat. Přestaňte se kompostování bát.

 

Nevyhazujte, opravujte

Na dnešním trhu sežene člověk velice snadno snad vše, na co si jen vzpomene. Místo toho, abychom se věci pokusili opravit, je snazší koupit nové. Je na čase to změnit.

 

Omezte používání plastových sáčků a igelitových tašek

Jako jedna z nejjednodušších, a přitom nejefektivnějších věcí je používání plátěných tašek. Pořiďte si nákupy svou vlastní. Navíc jsou už jednoduše k dostání i různé plátěné sáčky na ovoce a pečivo.

 

Využijte maximum potravin

Nakupujte jen potraviny, co opravdu zužitkujete. Tak předejdete zbytečnému vyhazování potravin, které se zkazí. A navíc na internetu jsou už i recepty na pokrmy „z odpadu“. Je až překvapující, jak se dají některé části potravin ještě zužitkovat.

 

Omezte nákup nového oblečení

Vždy je lepší si pořídit jeden kvalitnější kousek, který lze kombinovat na více způsobů než nakupovat velké množství levných oděvů. Už více módních domů se začalo zaměřovat na udržitelnou módu a zaměřuje na ni své kampaně. Nejefektivnějším krokem v zero waste stylu života je pak nakupování v second handech.

 

Zkuste si dát svůj oblíbený nápoj bez jednorázového brčka

Spousta restaurací přestala používat jednorázová plastová brčka a nahradila je variantou šetrnější k přírodě. Nejčastěji se setkáte s brčky papírovými. Možností je ale spousta, k dostání jsou brčka bambusová, nerezová či skleněná.

 

Bylo by krásné, kdybychom dokázali striktně dodržovat všechny zásady zero waste života. Odpad by nevznikal a zatížení přírody odpadem a zplodinami z jeho likvidace by se zcela eliminovalo. Ale musíme si realisticky přiznat, že to není úplně možné. Protože i když vy se snažíte sebevíc, tak zrovna váš soused vyhazuje PET lahve do kontejneru určeného na odpad směsný. Ale co může udělat každý z nás, je pracovat sám na sobě, snažit se omezovat tvorbu odpadu a hledat varianty, jak žít sobě pohodlně a zároveň v souladu s přírodou a s co nejmenším množstvím vyprodukovaného odpadu.

My ve Woodenphotoblocks také myslíme na další generace a snažíme se pracovat s recyklovanými materiály. U těchto materiálů, jako je například desítky let staré dřevo, je jejich nespornou výhodou, že díky působení času, povětrnostních podmínek a také člověka, získává nezaměnitelný charakter. Proto může být každý jeden náš výrobek unikátní a jiný na trhu nenajdete.